filmový festival Jeden svet v Prievidzi Prievidza pomáha Ukrajine BERKAT
Jeden svet
14. ročník festivalu dokumentárnych filmov
14. - 17. marec 2023 | Kino Baník | Prievidza

Hostia

Eva Mosnáková | Andrej Bán | Viera Dubačová | Pavel Hrica | Mirek Bárta



Eva Mosnáková, ktorá prežila holokaust

94-ročná pani Eva Mosnáková
Eva Mosnáková sa narodila v roku 1929 v zmiešanom manželstve židovského otca, zverolekára, a kresťanskej matky, Češky. Detstvo prežila v Handlovej. Po zhoršení politickej situácie v tridsiatych rokoch strávila dva roky u matkiných sestier v Brne, kde zažila nemeckú okupáciu. Po návrate sa rodina usadila v Močenku pri Nitre, otec dostal umiestnenie zverolekára, Eva nastúpila do cirkevnej meštianky. Rodina sa vyhla prvej vlne transportov. Pretože Evin otec bol tzv. hospodársky dôležitý žid, mohol pracovať.
Po vypuknutí povstania všetky výnimky prestali platiť a rodina sa ocitla v priamom ohrození. Útočisko našli v rodine sudetského Nemca Henricha Konráda a jeho manželky Terky Mosnákovej. Rodina s dvoma deťmi im prepustila svoju spálňu, kde sa skrývali sedem mesiacov. Keď tam už nebolo možné zostať, úkryt našli v kukuričnom poli. Pomáhal im Terkin brat Vlado Mosnák, aktívny v odboji.
Začiatkom roka 1945 ho za odbojovú činnosť zatklo gestapo, deportovali ho do Mauthausenu. Po oslobodení a Vladovom návrate sa Eva s Vladom zosobášili, narodili sa synovia Vladimír a Fedor. V 50. rokoch sa Vlado stal obeťou vykonštruovaného procesu, bol odsúdený na rok v Jáchymove. Po absolvovaní trestu bol amnestovaný, neskôr rehabilitovaný. Eva sa za otvorené odsúdenie sovietskej okupácie v roku 1968 stretla s degradáciou a šikanovaním na pracovisku. Dnes sa venuje pomoci obetiam holokaustu, vedie seniorský klub preživších.
-> Diskusia vo festivalový utorok po filme Kroky na hrane




Fotoreportér Andrej Bán

Fotoreportér Andrej Bán
Andrej Bán je reportér a fotograf Denníka N, publicista a humanitárny pracovník. Od roku 1987 fotografuje a píše pre slovenské a zahraničné periodiká. Často fotografuje v krajinách postihnutých krízami. V roku 1999 sa podieľal na založení charitatívnej organizácie Človek v ohrození. V roku 2004 získal cenu Krištáľové krídlo v kategórii publicistika a literatúra. Je držiteľom mnohých prestížnych ocenení za fotoreportáže z konfliktných oblastí (Bosna, Kosovo, Gruzínsko a iné) a autorom viacerých publikácií.
-> Diskusia vo festivalový utorok po filme Raj na zemi, ktorého je Andrej hlavným hrdinom




Aktivistka Viera Dubačová

Aktivistka Viera Dubačová
Je divadelníčkou, režisérkou a regionálnou političkou. V rokoch 2016 – 2020 bola poslankyňou Národnej rady Slovenskej republiky. V roku 2012 získala Krištáľové krídlo za filantropiu.
Po napadnutí Ukrajiny Ruskom opakovane cestuje na Ukrajinu, kde nakrúca dokumenty o hrôzach vojny. Tvrdí, že vojna a to, čo v nej osobne videla, ju zásadne zmenilo. „Kedysi by som asi mlčala, keby niekto táral, že Ukrajinci si to zaslúžia, ale po tom, čo som videla, sa dnes okamžite ozývam. Rovno sa takého človeka spýtam, či rozumie bolesti, ktorú nevinní ľudia pri tom masakri prežívajú. Ak nie, tak sa ho spýtam, čo je za hovädo, ak stojí na strane vrahov.“
-> Diskusia vo festivalovú stredu po filme Tí, ktorí zostali, ktorého je Viera spoluautorkou




Pavel Hrica, zakladateľ a riaditeľ Cesty von

Pavel Hrica, zakladateľ a riaditeľ Cesty von
Pavel Hrica je spoluzakladateľom a riaditeľom organizácie Cesta von, ktorá sa venuje deťom narodeným do generačnej chudoby. 10 rokov bol programovým riaditeľom Nadácie Pontis. 9 rokov zastrešoval tvorbu výchovného programu v Slovenskom skautingu a spoluzakladal aj Rómsky skauting.
Poslaním občianskeho združenia Cesta von je pomáhať ľuďom uviaznutým v generačnej chudobe postaviť sa na vlastné nohy, získať prácu a dôstojný život. Najlepšími ambasádorkami lepšieho rodičovstva v chudobných podmienkach, sú ženy - omamy, ktoré z rovnakého prostredia pochádzajú. Omamy sú preto ženy priamo z chudobných osád, ktoré v nich rozvíjajú malé deti do 3 rokov.
-> Diskusia o pomoci omám vo festivalový štvrtok po filme Cesta von




Egyptológ Mirek Bárta

Egyptológ Mirek Bárta
Po štúdiu archeológie na Karlovej univerzite pokračoval v štúdiu egyptológie na univerzitách v Prahe a v Hamburgu. V rokoch 2003-2004 bol držiteľom Fulbrightovho štipendia na University of Pennsylvania, Philadelphia. Bol tiež zástupcom riaditeľa Českého národného egyptologického centra a v roku 2009 bol menovaný profesorom egyptológie.
Okrem egyptológie, kde sa okrem iného zameriava na obdobie staviteľov pyramíd, sa tiež už niekoľko rokov zaoberá štúdiom tzv. kolapsov, vzostupmi a pádmi v medziodborovej perspektíve.
Prednášal a prednáša na mnohých univerzitách (USA - Ivy League, Egypt a Sudán, Európa, Japonsko, Austrália, Nový Zéland), pre české i nadnárodné korporácie, pre OECD v Paríži, finančné ústavy a mnohé iné.
-> Online diskusia vo festivalový piatok po filme Civilizácia - dobrá správa o konci sveta, ktorého je Mirek spoluautorom




Ďakujeme všetkým, ktorí nám pomohli!

Ďakujeme partnerom festivalu


 

2% = 100%
2% z dane pre Berkat
Pomáhajte spolu s nami: darujte 2% z dane občianskemu združeniu Berkat a 100% z nich pomôže ľuďom Ukrajiny!
-> Naše údaje: obchodné meno (názov): Berkat Slovensko, o.z. a IČO: 42152445
-> Vyhlásenie - zamestnanci

Pomáhame Ukrajine
Prievidza pomáha Ukrajine
Od začiatku vojny pomáhame ľudom Ukrajiny v Prievidzi a okolí a aj priamo na Ukrajine. Naša spoločná pomoc presiahla hodnotu 200 000 €. A pokračujeme ... pomoc ľuďom Ukrajiny považujeme za veľmi dôležitú – Ukrajinky a Ukrajinci bojujú a trpia aj za našu slobodu!
-> Viac info: www.prievidzapomaha.sk

Facebook

Bolo nás 2329
Bolo nás 2533
Festival v roku 2019 na premietaniach pre verejnosť navštívilo 968 divákov. Doobedné školské premietania si pozrelo 1361 žiakov a študentov. Na 33 projekciách sme premietali 26 filmov.

Obchodík
Obchodík
Tak ako každý rok, aj tentokrát vám vo festivalom Obchodíku Jeden svet ponúkneme rôzne vecičky, pričom výťažok z predaja pomôže ľuďom Ukrajiny.



<      ^      O festivale      Filmy      Hostia      Program      Archív

©2023 BERKAT      Powered by ISSO | Počítače - Internet - Servis - Renovácie