filmový festival Jeden svet v Prievidzi Prievidza pomáha Ukrajine BERKAT
Jeden svet
14. ročník festivalu dokumentárnych filmov
14. - 17. marec 2023 | Kino Baník | Prievidza

Filmy

Bez viditeľných príznakov | Cesta von | Civilizácia - dobrá správa o konci sveta | Drahé deti budúcnosti | Hluché dni | Jednotka intenzívneho života | Kroky na hrane | Láska pod kapotou | Raj na zemi | RE: Zlom v Bielorusku – boj za demokraciu | Tí, ktorí zostali | Vonku



Bez viditeľných príznakov

Alina Gorlova, Ukrajina, 2018, 64 min., slovenské titulky


Bez viditeľných príznakov „Bez viditeľných príznakov“ – fráza, ktorú počúvajú ukrajinskí vojaci v nemocniciach, kam prichádzajú po pomoc, keď sa potrebujú vyrovnať s fyziologickými následkami traumy. Ale pokiaľ ich zranenia nevidno, nielen lekári, ale dokonca ani spoločnosť si ich rany nevšimne. Toto je príbeh ženy, ktorá sa vracia z vojny. Rozpráva sa s psychológmi, bojuje s post traumatickou stresovou poruchou a so záchvatmi paniky. Zo všetkých síl sa snaží vrátiť do normálneho života. Dokument zachytáva jej cestu od začiatku rehabilitácie až po návrat do práce. Čo sa ukrýva za videami hrdinských bojovníkov na Ukrajine? Čomu sú vystavení, jeden na jedného, v pokojnom živote a kde sa končí vojna?
V programe: streda | 19:30
Premietanie je súčasťou projektu Jeden svet v komunitách - vstupné dobrovoľné



Cesta von

Fluidum film, Slovensko, 2020, 54 min.

Cesta von Poslaním občianskeho združenia Cesta von je pomáhať ľuďom uviaznutým v generačnej chudobe postaviť sa na vlastné nohy, získať prácu a dôstojný život. Najlepšími ambasádorkami lepšieho rodičovstva v chudobných podmienkach, sú ženy - omamy, ktoré z rovnakého prostredia pochádzajú. Cesta von je rovnomenný autorský dokumentárny film, ktorý cez silný príbeh charizmatickej omamy Alexandry Giňovej a jej kolegýň, omám Vierky Kováčovej a Ingrid Ferencovej, rozpráva o boji rómskych žien proti generačnej chudobe v segregovanej rómskej osade pri Zborove v okrese Bardejov.
V programe: štvrtok | 17:30
Po filme prebehne diskusia s Pavlom Hricom, zakladateľom a riaditeľom Cesty von



Civilizácia - dobrá správa o konci sveta

Petr Horký, Česko, 2022, 81 min., česky


Civilizácia - dobrá správa o konci sveta 81 Dokumentárny film režiséra Petra Horkého a egyptológa Miroslava Bártu o premenách veľkých civilizácií a ich podobností s tou našou súčasnou. Výpravná reality show nášho vlastného kolapsu. Zatiaľ všetky civilizácie zanikli. Ale prečo by sme my nemohli byť prví, kto chod dejín zmení?
V programe: piatok | 19:30
Pred filmom prebehne online diskusia s Mirkom Bártom, spoluautorom filmu




Drahé deti budúcnosti

Franz Böhm, Nemecko / Spojené kráľovstvo / Rakúsko, 2021, 52 min., slovenské titulky


Drahé deti budúcnosti Projekt sleduje aktivistky a aktivistov protestujúcich v Hongkongu proti politickej správe v Pekingu, ktorú zastupuje politička Carrie Lam. Pozornosť sa zameriava aj na protesty v Čile proti sociálnej nerovnosti v krajine a na hnutie Piatky za budúcnosť, ktoré vUgande bojuje za klimatickú spravodlivosť.
V programe: streda | 16:40
Premietanie je súčasťou projektu Jeden svet v komunitách - vstupné dobrovoľné



Hluché dni

Pavol Pekarčík, Slovensko / Česko, 2019, 81 min.


Hluché dni Štyri príbehy o nepočujúcich deťoch z rómskych osád, ktoré pozorujú svoje okolie bez toho, aby mu úplne rozumeli a snívajú svoj vlastný svet: o Sandre, ktorá miluje futbal a Ronaldinha, o Mariánovi, ktorý sa chce stať rušňovodičom a zároveň Van Dammom, o Alene a Reném, ktorí sa obávajú, že sa im narodí hluché dieťa, a o súrodencoch Romanovi, Kristiánovi a Karmen, ktorí snívajú o záchode a skutočnej obývačke.
V programe: štvrtok | 16:00



Jednotka intenzívneho života

Adéla Komrzý, Česko, 2021, 75 min., česky


Jednotka intenzívneho života Lekári Ondřej a Kateřina sa pri svojej práci často dotýkajú nedotknuteľného. Priekopníci nemocničnej paliatívnej terapie otvárajú témy, ktoré z našich životov v podstate zmizli. V prostredí robotickej medicíny a zbožšťovaných bielych plášťov, ktoré sa zvyčajne orientujú na chorobu ako takú, sa do centra pozornosti vracia človek. V intímnych rozhovoroch hľadajú lekári so svojimi pacientmi odpovede na otázku, na ktorú sa v nemocniciach, kde sa pre väčšinu ľudí život končí, bohužiaľ, zabúda: „Ako žiť dobrý život aj s chorobou?“ Film zaznamenáva tri roky na oddelení paliatívnej starostlivosti pražskej nemocnice. Tím odborníkov pomáha pacientom nájsť riešenia a urobiť rozhodnutie, ktoré pre nich v dobe nekonečných možností umelého predlžovania života môže byť správne. Pretože život neznamená iba to, že srdce bije a pľúca dýchajú.
V programe: piatok | 16:00



Kroky na hrane

Viliam Bendík, Slovensko, 2017, 40 min.

Kroky na hrane Pomoc a zradu delí len tenká čiara. Šesť ultrabežcov oživilo autentický príbeh z druhej svetovej vojny dlhým behom po trase úteku. 21. apríla 2017 sa skoro ráno s východom slnka rozbehli na cestu. Bežali po stopách Vrbu a Wetzlera 170 km z Osvienčimu do Žiliny, aby pripomenuli ich dôležitý čin. V apríli 1944 utiekli dvaja Slováci, Rudolf Vrba a Alfred Wetzler, z pekla koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau v okupovanom Poľsku. Niesli so sebou dôležité informácie o priemyselnom vyvražďovaní Židov v koncentračnom tábore, aby ich odovzdali svetu, ale najmä veľkej komunite viac ako 700.000 maďarských Židov, ktorým bezprostredne hrozili deportácie a smrť. Absolvovali náročnú cestu nepriateľským územím. Pohybovali sa najmä v noci. Na ceste im niekoľkokrát nezištne pomohli ľudia, ktorí tým riskovali životy svoje aj svojich rodín. Jedným z nich bol aj Ondrej Čanecký, jednoduchý roľník zo Skalitého, ktorý ich náhodne stretol vo chvíli, keď prekročili hranice na Slovensko. Nebyť jeho odvahy, neexistoval by tento príbeh.
V programe: utorok | 16:00
Po filme bude diskusia s Evou Mosnákovou, ktorá prežila holokaust



Láska pod kapotou

Miro Remo, Česko / Slovensko, 2021, 85 min.


Láska pod kapotou Odhodlaný päťdesiatnik Jaroslav má v živote dve vášne. Rýchle autá a školskú lásku Jitku, ktorá mu po spackanom manželstve vrátila nádej a chuť ísť ďalej. Jitka, služobne najstaršia autokrosová vodička v Čechách, by sotva našla lepšieho mechanika a kouča, než je Jaroslav. Ten pre ňu znova a znova stavia z ojazdených vozidiel pretekárske autá a spoločne dúfajú vo víťazstvo. Športové zápolenie je len kulisou pre skutočný "závod života", v ktorom pár zatiaľ nepatril medzi favoritov. Frustrácia a dezilúzie minulosti tak môžu nabrať prekvapivý smer. Režisér Miro Remo prichádza s príbehom z moravsko-slovenského pohraničia, ktorému nechýba dráma ani humor.
V programe: piatok | 17:20
Film poskytla distribučná spoločnosť Filmtopia bez poplatkov. Ďakujeme!



Raj na zemi

Jaroslav Vojtek, Slovensko, 2019, 78 min.


Raj na zemi Dokumentárny film, zachytávajúci profesionálny aj súkromný osud slovenského novinára, reportéra a fotografa Andreja Bána. Režisér Jaro Vojtek sníma prostredníctvom intímnych rozhovorov a počas spoločných putovaní po svete osobný Andrejov príbeh, jeho zápas so samotou a psychickými problémami, či snahu nadviazať dlhodobý a funkčný vzťah, po ktorom túži. Paralelne film zaznamenáva tragické a komplikované príbehy súčasného sveta vo vojnových a krízových oblastiach, či utečeneckých táboroch.
V programe: utorok | 18:00
Po filme bude diskusia s Andrejom Bánom, hlavným protagonistom filmu



RE: Zlom v Bielorusku – boj za demokraciu

Juliane Tutein, Nemecko, 2020, 32 min., slovenské titulky


RE: Zlom v Bielorusku – boj za demokraciu Bielorusko, pred voľbami a krátko po voľbách. Bielorusko plné nádeje na lepšiu budúcnosť, Bielorusko rozčarované a sklamané. Napriek masívnym protestom je Alexander Lukašenko opäť zvolený bieloruským prezidentom. Reportáž dokumentuje dni pred prezidentskými voľbami, kedy bolo na uliciach cítiť vieru v lepšiu budúcnosť a dni po voľbách, kedy sa ulice naplnili štrajkujúcimi z radov širokej verejnosti i aktivistov, frustrovaných z márnej snahy o slobodnejšiu a demokratickejšiu kultúru a krajinu.
V programe: streda | 16:00
Premietanie je súčasťou projektu Jeden svet v komunitách - vstupné dobrovoľné



Tí, ktorí zostali

Viera Dubačová, Slovensko, 2022, 27 min.

Tí, ktorí zostali Keď sa svet 24. februára tohto roku dozvedel o ruskom vojenskom útoku na Ukrajinu, v momente sa všetko zmenilo – do zdanlivo stabilnej Európy prišiel chaos. Ako reakciu na vojnu a hrôzy s ňou spojené sa Viera Dubačová s kameramanom Michalom Vasiľom rozhodli ísť na miesta, ktoré ruská armáda okupovala a bombardovala - Irpiň, Buča, Hostomeľ, Ozera. Tam natočili sériu výpovedí a príbehov o ľuďoch, ktorí neutiekli a napriek ohrozeniu života ostali: pomáhať, žiť, prežívať.
V programe: streda | 17:40



Vonku

Oľha Žurba, Ukrajina / Dánsko / Holandsko, 2022, 79 min., slovenské titulky


Vonku Film dokumentuje sedemročnú cestu rómskeho chlapca, známeho z plagátov ukrajinskej revolúcie, ktorého v osemnástich rokoch prepustia z detského domova a do sveta dospelých sa vyberie len s nožom a so zapaľovačom.
V programe: štvrtok | 19:30
Premietanie je súčasťou projektu Jeden svet v komunitách - vstupné dobrovoľné



Ďakujeme všetkým, ktorí nám pomohli!

Ďakujeme partnerom festivalu


 

2% = 100%
2% z dane pre Berkat
Pomáhajte spolu s nami: darujte 2% z dane občianskemu združeniu Berkat a 100% z nich pomôže ľuďom Ukrajiny!
-> Naše údaje: obchodné meno (názov): Berkat Slovensko, o.z. a IČO: 42152445
-> Vyhlásenie - zamestnanci

Pomáhame Ukrajine
Prievidza pomáha Ukrajine
Od začiatku vojny pomáhame ľudom Ukrajiny v Prievidzi a okolí a aj priamo na Ukrajine. Naša spoločná pomoc presiahla hodnotu 200 000 €. A pokračujeme ... pomoc ľuďom Ukrajiny považujeme za veľmi dôležitú – Ukrajinky a Ukrajinci bojujú a trpia aj za našu slobodu!
-> Viac info: www.prievidzapomaha.sk

Facebook

Bolo nás 2329
Bolo nás 2533
Festival v roku 2019 na premietaniach pre verejnosť navštívilo 968 divákov. Doobedné školské premietania si pozrelo 1361 žiakov a študentov. Na 33 projekciách sme premietali 26 filmov.

Obchodík
Obchodík
Tak ako každý rok, aj tentokrát vám vo festivalom Obchodíku Jeden svet ponúkneme rôzne vecičky, pričom výťažok z predaja pomôže ľuďom Ukrajiny.



<      ^      O festivale      Filmy      Hostia      Program      Archív

©2023 BERKAT      Powered by ISSO | Počítače - Internet - Servis - Renovácie