Partneri festivalu:
ISSO | Počítače - Internet - Servis - Renovácie MIP - Tlačiarne, Inkjet cartridge, Tonery Publicom - školský program - vydavateľstvo Siemens Slovensko HBP Security MY Prieboj - Hornonitrianske noviny
Jeden svet - medzinárodný festival dokumentárnych filmovObčianske združenie Človek v ohrození
Festival podporili:Spoluorganizátori:
FAIR Bojnice - Nábytkové komponenty, Nábytok a interiéry Handlovská energetika - výroba tepla spaľovaním drevenej štiepky PrievidzaNET - internet bez obmedzení Kultúrne centrum mesta Nováky Mesto Prievidza Kultúrne a spoločenské stredisko, Prievidza
Jeden svet 2008 | festival dokumentárnych filmov Jeden svet 2009
medzinárodný festival  
dokumentárnych filmov
01.-04.04.09 v Dome kultúry v Prievidzi 01.-04.04.09
v Dome kultúry
v Prievidzi
34 filmov, 9 kategórií
Dve tváre Islamu, Globálna (ne)pohoda, Jeden svet deťom, Made in China, Máte právo vedieť, Prečo demokraciu?, Slovenský dokumentárny film, Strety
a stretnutia kultúr, Zaostrené na Rusko
Jeden svet     anketa
diskusie
súťaž
výstavy
Jeden svet
Jeden svet Festival organizuje občianske združenie Človek v ohrození, ktoré sa už 10 rokov zameriava na adresnú humanitárnu a rozvojovú pomoc, podporu ľudských práv a vzdelávacie a informačné aktivity.     Jeden svet ukážky
z filmov
ukážky z filmov

o festivale

filmy

hostia

sprievodné podujatia

program

2008

SPRIEVODNÉ PODUJATIA


Gruzínsko - krajina prerezaná vojnou

Gruzínsko - krajina prerezaná vojnou
Výstava fotografií Andreja Bána
Andrej Bán, reportér časopisu .týždeň a predseda Správnej rady občianskeho združenia Človek v ohrození, na svojich fotografiách z Gruzínska zachycuje atmosféru, ktorá vládla počas rusko-gruzínskeho konfliktu v auguste 2008.
Utorok 19. augusta sme sa, podobne ako iní zahraniční novinári, „prebojovali“ asi cez šesť checkpointov, ktoré obsadila ruská armada na strategickej ceste z Tbilisi do Stalinovho rodiska Gori. Na prvom sme boli svedkami výmeny vojnových zajatcov v sanitkách. Za tretím stál na kraji cesty pri vypálenom páse lesa vyhoretý obrnený transportér, zrejme gruzínsky. Na šiestom, poslednom, nás však všetkých zastavili ruskí vojaci z transportéra. Inak, celkom prívetiví chlapci: zdvorilí, pomerne zhovorčiví, ochotne prijímajúci od zástupcov médií marlborky. Pokiaľ to však generál nepovolí, do gruzínskeho mesta, ktoré obkľúčili, a ktoré leží tesne za hranicou Južného Osetska, nás nepustia. A ruský general v ten deň mlčí. Minulú stredu sa veľkoryso zľutoval a na dve hodiny svetové médiá do Gori pustil. Viac.


Tento náš jeden svet fotoobjektívom


Výstavy fotografií novinárov Jany Čavojskej a Vladimíra Kampfa
Témou výstavy Jany Čavojskej budú dve africké krajiny – Keňa a Sudán (a možno úplne čerstvo aj Uganda). Vladimír Kampf nám predstaví svoj pohľad na rovnako vzdialenú a nedosiahnuteľnú Indiu.
Bombaj je priemyselným a obchodným centrom celej Indie. Tí najlepšie zabezpečení bývajú len kúsok od Gateway of India v hotely Taj Mahal Palace and Tower. V Indii nie je prezamestnanosť ničím výnimočným. Cestujúci sa s ňou stretne už na letisku, kde ho od vystúpenia z lietadla naviguje niekoľko zriadencov. Pri odlete je to ešte markantnejšie. Naše palubenky si pozrel asi tucet ľudí, než sme sa dostali do lietadla. Niektorí ich museli opečiatkovať, iní len pozorne preštudovať. V lepších reštauráciách sú funkcie otvárača dverí, utierača stolov, umývača podlahy, muža u ktorého si môžete objednať, nosiča a trebárs aj správcu záchoda. Ten napríklad po zistení vážnejšieho upchatia toalety okamžite koná. Spojazdní ju trebárs polievkovou lyžicou, ktorú narýchlo vyberie z príborníka. Veď ju umývač riadu umyje... Alebo aspoň utrie. Viac.


Non-stop vysielanie TV Jeden svet :-)

Na LCD panely vo foyeri Kultúrneho domu v Prievidzi pripravujeme pre návštevníkov ako aj náhodných okoloidúcich prezentácie fotografií, ukážok z filmov, krátke spoty...

Divácka anketa o najlepší film festivalu

Tradičné hlasovanie divákov o najlepší film festivalu. Hlasovať môže každý, vstupenky budú zároveň slúžiť ako hlasovacie lístky, vyplnené lístky sa budú žrebovať v súťaži.

Súťaž pre tých, ktorí hlasovali

Do súťaže budú zaradené vyplnené hlasovacie lístky z diváckej ankety o najlepší film festivalu. Ceny sa budú losovať z tomboly na konci festivalu.


Zbierka „Tri oriešky pre…“

Občianske združenie Človek v ohrození Vám ponúka počas celého festivalu tri možnosti ako priamo finančne prispieť na pomoc pre tých, čo to najviac potrebujú. Počas celého festivalu budú k dispozícii tri pokladničky, kde je možné priamo prispieť na konkrétne zbierky.

Škola namiesto ulice


Škola pre deti v Afganistane nie je samozrejmosťou. Tisícky z nich, často siroty alebo polosiroty, pracujú na ulici a predajom drobného tovaru sa snažia pomôcť uživiť svoju rodinu.
Hoci ako každé deti majú svoje sny a radi by sa stali lekármi, učiteľmi či vedcami, vymeniť školu za ulicu si nemôžu dovoliť - 20 dolárov, ktoré v priemere za mesiac na ulici zarobia, by ich rodinám bytostne chýbalo.
V rámci programu adopcií na diaľku, ktorý realizujeme od roku 2005 spolu s našim lokálnym partnerom - afgánskou organizáciou Aschiana - dostane rodina od darcu mesačný príspevok, aby dieťa nemuselo pracovať. V danom čase sa rodina zaviaže, že umožní dieťaťu vzdelávanie v štátnej škole.
Pracovníci občianskeho združenia Človek v ohrození sú s adoptovanými deťmi v pravidelnom kontakte. Dvakrát ročne darcovia dostanú fotografie a listy od adoptovaných detí a ich študijné výsledky.
Váš príspevok vo výške 200 € zabezpečí, aby afganské dieťa mohlo po celý rok namiesto práce na ulici navštevovať školu - a hlavne - dáte mu nádej na lepší život. (Číslo účtu: 2661520280/1100, VS: 1114, popis transakcie: Vaše meno.)

Pomoc utečencom v Gruzínsku


Pod Kaukazom už šestnásť rokov pokračuje jedna z najväčších tragédií súčasnej Európy. Veľká časť zo štvrť milióna gruzínskych utečencov z Abcházska žije v zdevastovaných budovách bývalých kolchozov, škôl, pionierskych táborov či dokonca kúpeľov. Vnútorným vysídlencom (Internally Displaced Persons - IDP) vláda neexistujúceho štátu, Abcházska, nedovoľuje vrátiť sa domov a ich vlastná gruzínska vláda im nezabezpečí dôstojné podmienky.
„Elektrinu už nemáme, vyčerpali sme si na tento mesiac kvótu, ktorú dostávame od štátu,“ vravel Genadi Kakabadze, prvý IDP, ktorého sme tu stretli. Dodal, že na osobu a mesiac dostávajú od štátu 22 lari (v prepočte desať eur). V duchu rýchlo vypočítam, že to stačí iba na jeden chlieb za 65 stotiniek denne. Múku, olej, zemiaky, fazuľu ani iné základné potraviny si už nemôžu dovoliť. Z čoho teda žijú? Čiastočnú odpoveď poskytuje pohľad na kuríny či priviazané prasatá v zadnom trakte, úplnú zistenie, že v mnohých rodinách IDP sa nájde jeden muž–živiteľ, ktorý kdesi pracuje a posiela peniaze. Deti nie sú celkom bezprizorné, mali by mať možnosť chodiť do škôl. Chkadua Suliko mi však vravela, že jej syn do školy ísť nemôže. Nemá topánky.
Pomôžte zlepšiť podmienky týchto utečencov prostredníctvom adresnej pomoci občianskeho združenia Človek v ohrození ľubovoľným príspevkom na číslo účtu 2660520502/1100, VS: 1118.

Aktivity o.z. Človek v ohrození


Občianske združenie Človek v ohrození je nezisková, mimovládna organizácia, založená na Slovensku v roku 1999. Našu činnosť rozdeľujeme do štyroch hlavných oblastí - humanitárna pomoc, rozvojová pomoc, podpora ľudských práv a vzdelávacie a informačné aktivity na Slovensku.
Našim poslaním je účinne pomáhať ľuďom, ktorí trpia dôsledkami prírodných katastrof, konfliktov a autoritárskych režimov za podpory širokej verejnosti. Prostredníctvom kultúrno-vzdelávacích podujatí a celkovej osvetovej činnosti sa snažíme informovať slovenskú verejnosť o závažných problémoch spoločnosti a zároveň ju osloviť, aby sa rôznymi formami zapojila do pomoci ľuďom v núdzi.
Od svojho vzniku sme vďaka partnerom a podporovateľom mohli pomôcť tisíckam ľudí v 21 krajinách sveta. Humanitárna pomoc smerovala do Čečenska, Česka, Indonézie, Iránu, Kosova, Libanonu, Pakistanu, Rumunska, ale aj na Slovensko, Srí Lanku a do Srbska. Rozvojová pomoc do Afganistanu, Bosny a Hercegoviny, Kosova, na Kubu, do Rumunska, Srbska, Sudánu a na Ukrajinu. Podpora ľudských práv bola zameraná na pomoc v Čečensku, Barme, Bielorusku, na Kubu, v Moldavsku a Severnej Kórei.
Filmy na telo


Bolo nás 1800... Bolo nás 1800... Festival na poobedných premietaniach navštívilo okolo 800 divákov. Školských premietaní sa zúčastnilo vyše 1000 žiakov a študentov. Nakoniec sa na 28 projekciách premietalo spolu 29 filmov.

Výťažok zo vstupného Výťažok zo vstupného
Ako sme avizovali počas priebehu festivalu, vďaka podpore partnerov je možné výťažok zo vstupného = celú vyzbieranú sumu - darovať do zbierky SOS Gruzínsko - IDP občianskeho združenia Človek v ohrození. Pomoc bude adresná a osobne na jej distribúciu dohliadne Andrej Bán, predseda o.z. Človek v ohrození a novinár. Navyše vďaka významnej podpore partnerov, verejnej zbierky počas festivalu a vybranom vstupnom sme spoločne boli schopní odovzdať na spomínanú zbierku
1 048,69 € (31 592,83 Sk).

Tri oriešky pre... Tri oriešky pre...
Počas festivalu prebiehali Tri oriešky pre..., teda tri adresné zbierky občianskeho združenia Človek v ohrození – Škola namiesto ulice, SOS Gruzínsko - IDP a SOS ČVO. Spoločne sme na zbierkach vyzbierali 171,05 € (5 153,05 Sk). Z toho pre zbierku Škola namiesto ulice 68,64 € (2 067,85 Sk), pre SOS Gruzínsko - IDP 73,69 € (2 219,98 Sk) a pre SOS ČVO 28,72 € (865,22 Sk).

Adopcie detí ulice Adopcie detí ulice
Vďaka podpore partnerov je možné výťažok zo vstupného zo školských predstavení - celú vyzbieranú sumu - darovať do zbierky Škola namiesto ulice občianskeho združenia Človek v ohrození v rámci adopčného programu pre deti v Afganistane.
Zúčastnené školy si, za prispenia partnerov a verejnej zbierky počas festivalu, na diaľku adoptovali šesť detí ulice po dobu jedného roka. Spolu 1200 € (6x200 €) umožní týmto deťom namiesto práce na ulici rok navštevovať školu.

Home    Top    O festivale    Organizátori    Vstupné    Klub darcov    Filmy    Video    Hostia    Sprievodné podujatia    Program    2007

© 2009 web@design Ivan Sýkora & Matej Sýkora. © 2009 photos by Jana Čavojská & Vladimír Kampf.
Powered by ISSO | Počítače - Internet - Servis - Renovácie. All rights reserved.

Človek v ohrození       Jeden svet       Monitor       Rozvojové vzdelávanie       Člověk v tísni       Jeden svět       Skutečná pomoc       Varianty