filmový festival Jeden svet v Prievidzi BERKAT Človek v ohrození
Jeden svet
12. ročník festivalu dokumentárnych filmov
11. - 16. marec 2019 | Dom kultúry | Prievidza
Facebook
Berkat
komu pomáhame?
chcem pomôcť!
daruj permanentku 1+1

Hostia

Andrej Bán a Michal Karako | Ivana Kohutková | Juraj Mesík | Marek Vagovič | Ondrej Mikuláš | Radek Kubala | Veronika Střelcová



Reportér Andrej Bán a aktivista Michal Karako

Reportér Andrej Bán a aktivista Michal Karako
Občianska iniciatíva Zabudnuté Slovensko vznikla po voľbách v marci 2016. Organizátormi sú občiansky aktivista Michal Karako a novinár Andrej Bán. Ich cieľom je diskusia na témy extrémizmu a fašizmu, xenofóbie či intolerancie, ale podujatia sú zároveň vyjadrením spolupatričnosti jednotlivým regiónom Slovenska a podporou ľudí v nich žijúcich. Primárne sú podujatia Zabudnutého Slovenska zamerané na mladých ľudí vo veku 15 - 25 rokov. Viac ako 20 diskusií Andrej a Michal zorganizovali prevažne v regiónoch s vysokou podporou radikálnych strán a hnutí. Hosťami podujatí boli lekár profesor Pavel Traubner, 87-ročná Eva Mosnáková, ktorá prežila holokaust či Fedor Gál, ktorý sa narodil počas Druhej svetovej vojny v ghette v Terezíne.
@Vášne, krik aj odvaha: Takto to vyzerá na debatách o extrémizme
->predfestivalové Tri otázky pre Michala Karaka
-> záznam diskusie z festivalu: video YouTube | mp3 na stiahnutie
Diskusia aj o Zabudnutom Slovensku vo festivalovú stredu po filme Verdikt v Maďarsku




Riaditeľka Greenpeace Slovensko Ivana Kohutková

Riaditeľka Greenpeace Slovensko Ivana Kohutková Témam ekológie a ochrany životného prostredia sa venuje prakticky celý život. Študovala environmentálnu ekológiu v Nitre a environmentálny manažment a plánovanie v Bratislave. Ďalšie študijné pobyty absolvovala na Viedenskej univerzite a na Univerzite v Hradci Králové. Po ukončení štúdií pôsobila ako odborná pracovníčka v špecializovanom chemickom laboratóriu. Profesionálne začala v Greenpeace Slovensko pracovať v roku 2016. Pôsobila v kampani zameranej na toxické znečistenie a koordinovala medzinárodný projekt venujúci sa práci s nebezpečnými chemickými látkami. Šéfkou slovenskej pobočky Greenpeace je od roku 2017.
@rozhovor o prosteste aktivistov u Braňa Závodského
->predfestivalové Tri otázky pre Ivanu Kohutkovú
-> záznam diskusie z festivalu: video YouTube | mp3 na stiahnutie
Diskusia spolu s Radekom Kubalom o zmenách klímy a aj o ťažbe uhlia na Hornej Nitre vo festivalový piatok po filmoch Biomasaker a Aktivistka




Aktivista a analytik globálnych rizík Juraj Mesík

Aktivista a analytik globálnych rizík Juraj Mesík
Je absolventom Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine. Bol aktívny v ekologickom hnutí, organizácia Ekotrend, ktorú viedol, bola v roku 1985 rozpustená komunistickou Štátnou bezpečnosťou. Po Novembri 1989 bol poslancom Federálneho zhromaždenia a zakladajúcim predsedom Strany zelených na Slovensku. Do roku 2002 bol riaditeľom Nadácie Ekopolis a pôsobil v správnych radách viacerých mimovládnych organizácií. V rokoch 2003 až 2008 pracoval ako špecialista v Svetovej banke vo Washingtone na projektoch v Tanzánii, Nigérii, Moldavsku, Thajsku a v ďalších rozvojových krajinách. Prednášal o globálnych výzvach a rizikách na Univerzite Komenského v Bratislave a na Palackého univerzite v Olomouci. Komentátor, publicista, autor dvoch kníh a otec troch synov.
@rozhovor o zásobách v prípade krízy v DenníkuN
->predfestivalové Tri otázky pre Juraja Mesíka
-> záznam diskusie z festivalu: video YouTube | mp3 na stiahnutie
Diskusia s Jurajom Mesíkom v extra festivalovú stredu 20. marca od 17:30 v ArtPointe




Investigatívny novinár Marek Vagovič

Investigatívny novinár Marek Vagovič
Svoj prvý článok o podozreniach z korupcie na Univerzite Komenského uverejnil v roku 2002 v Domine Fórum. Pracoval v redakciách Pravdy, .týždňa, SME a Aktualne.sk. Na portáli Aktuality.sk zakladal oddelenie investigatívneho tímu, ktoré dnes vedie. Do tímu si vzal troch ľudí, podľa vlastných slov stavil na “skúsenú novinárku Annamáriu Dömeovú a perspektívnych mladých reportérov Jána Kuciaka a Veroniku Šmiralovú“. V roku 2016 mu vyšla kniha Vlastnou hlavou s podtitulom: Ako predal Fico krajinu oligarchom. S kolegami minulý rok napísal knihu Umlčaní: Príbeh Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Deväťkrát vyhral Novinársku cenu. V roku 2018 získal ocenenie Biela vrana.
@rozhovor o vyšetrovaní káuz u Braňa Závodského
->predfestivalové Tri otázky pre Mareka Vagoviča
-> záznam diskusie z festivalu: video YouTube | mp3 na stiahnutie | live stream
Diskusia aj o odkaze Jána Kuciaka vo festivalový pondelok po filmoch Čo dokáže lož a Nič sa neodpúšťa




Ondrej Mikuláš, učiteľ v programe Teach for Slovakia

Ondrej Mikuláš z Teach for Slovakia
Vyštudoval informatiku na FMFI UK v Bratislave. Počas štúdia sa venoval organizácii matematických sústredení pre deti na základnej a strednej škole. Pracoval ako IT inžinier v Nórsku a Rumunsku. Z tejto dobre platenej pozície odišiel na dva roky učiť deti do Budkoviec pri Michalovciach v rámci programu Teach for Slovakia. Na Jednom svete v Prievidzi predstaví program Teach for Slovakia, ktorého účastníci sa snažia naplniť víziu, aby všetky deti na Slovensku - aj tie zo znevýhodneného prostredia - mali šancu v živote uspieť. A hovoriť budeme aj o krúžku ultimate frisbee, vedení rómskej kapely a účasti svojich žiakov na súťažiach v programovaní LEGO robotov.
@blog Teach for Slovakia
->predfestivalové Tri otázky pre Ondreja Mikuláša
-> záznam diskusie z festivalu: video YouTube | mp3 na stiahnutie
Diskusia o skúsenostiach učiteľa v programe Teach for Slovakia vo festivalový štvrtok po filmoch Švédi z osady a Cudzinec v raji




Vedúci protiuhoľnej kampane Greenpeace Radek Kubala

Vedúci protiuhoľnej kampane Greenpeace Radek Kubala
Od začiatku roka pracuje ako vedúci protiuhoľnej kampane v environmentálnej organizácii Greenpeace. Predtým tri roky pracoval ako redaktor internetového Denníku Referendum, kde sa venoval najmä občianskemu sektoru a ekologickým témam. Viac ako štyri roky je aktívny v klimatickom hnutí. Prešiel aj organizáciou Európski Mladí Priatelia Zeme, s ktorými bol aj na kľúčovej klimatickej konferencii v Paríži. V Českej republike tri roky koordinoval miestnu skupinu Hnutie DÚHA - Friends of the Earth. Patrí k zakladateľom grassrootovej organizácie Limity sme my, ktorá v Českej republike organizuje Klimakempy a priame akcie proti fosílnemu priemyslu. Vo voľnom čase číta knižky a aktívne hrá florbal.
@o proteste na ťažobnej vežy v Novákoch na MY Horná Nitra
->predfestivalové Tri otázky pre Radeka Kubalu
-> záznam diskusie z festivalu: video YouTube | mp3 na stiahnutie
Diskusia spolu s Ivanou Kohutkovou o zmenách klímy a aj o ťažbe uhlia na Hornej Nitre vo festivalový piatok po filmoch Biomasaker a Aktivistka




Veronika Střelcová z Centra komunitného organizovania v Banskej Bystrici

Veronika Střelcová z Centra komunitného organizovania v Banskej Bystrici
Začínala ako komunitná organizátorka na najväčšom banskobystrickom sídlisku, neskôr pracovala ako pracovníčka pre komunitný rozvoj a pomáhala budovať komunitné centrá pre mesto Banská Bystrica. Od roku 2012 koordinuje Program odbornej výmeny s USA pod názvom Trvaloudržateľná participácia v menšinových komunitách. Jej skúsenosti s komunitnou prácou obohatilo aj niekoľko pracovných a študijných ciest do Nórska, ako aj výskumný pobyt v portugalskom Lisabone, zameraný na komunitnú prácu v urbánnom prostredí. Pochádza zo Zvolena, žije v Ružomberku a pôsobí v Banskej Bystrici, kde sa okrem práce v Centre komunitného organizovania (CKO) venuje aj kníhkupectvu Artforum a zapája sa do aktivít proti pravicovému extrémizmu a radikalizácii. VERONIKA STŘELCOVÁ.
@Sokratov inštitút: zmena je v tebe
-> záznam diskusie z festivalu: video YouTube | mp3 na stiahnutie
Diskusia o komunitnom organizovaní vo festivalový utorok po filme Organizátor




 

Fotogaléria 2019
Fotogaléria

2% z dane pre BERKAT
2% z dane pre Berkat
Darujte 2% z vašich daní BERKATu a 100% vášho daru pomôže! Ako poďakovanie vám darujeme permanentku na Jeden svet pre 2 osoby. Viac info nájdete na www.berkat.sk.

Bolo nás 2533
Bolo nás 2533
Minuloročný festival na premietaniach pre verejnosť navštívilo 1225 divákov. Doobedné školské premietania si pozrelo 1308 žiakov a študentov. Na 33 projekciách sme premietali 26 filmov.

Obchodík
Obchodík
Tak ako každý rok, aj tentokrát vám v Obchodíku Jeden svet ponúkneme rôzne vecičky, pričom výťažok z predaja ja darovaný na pomoc BERKATu.

Festivalový spot

Generálny partner
Nadácia Slovenskej sporiteľne
Generálnym partnerom festivalu Jeden svet na Slovensku je Nadácia Slovenskej sporiteľne.

<      ^      O festivale      Filmy      Hostia      Sprievodné podujatia      Program      Archív

©2019 BERKAT      Powered by ISSO | Počítače - Internet - Servis - Renovácie